UNGDJURS SJUKAN

Ungdjurssjukan drabbar alla brevduveländer
Vi har varit väldigt förskonade, men de senaste åren har jag hört många vittnesmål om utbrott.
Adenoviruset  skall vara en grund till sjukan.
Men för att viruset skall komma till duvan måste den ha ett dåligt immunförsvar, som oftast har härleds till att man haft dålig koll på Tricomonaderna ( gulknopp) både i hals och tarm (hexamitis)
Förutom gulknoppen är coli och dåligt foder ( mögelsporer) de största grunderna till ett immunförsvar som inte klarar av infektionen.
I de stora brevduveländerna har man tillgång till vetrinärer som är specialiserade på brevduvor. Hos oss är det inte så,vilket gör att vi har svårare att kolla våra bestånd mot sjukdomar.
Min variant i kampen mot den typen av sjukdomar, är att försöka hålla koll på Tricomonaderna ,genom att efter säsongen ge alla en kur mot Gulknopp med ett medel som med säkerhet tar Hexamitis också.
Sedan får de samma kur innan parningen och en kur till när de sista ungarna är klara, kring första juni,då är de förbereda för UNGDJURS tävlingarna också. För det är oftast då, när ungarna utsätts för påfrestande stress med träningar m.m. som ungdjurs sjukan kommer. Har jag inte själv sjukdomen på mina,kanske det ändå finns i transportgruppens ungar. Här jag inte ett bra immunförsvar på mina egna kan jag få sjukdomen via andras ungar.

IMMUNFÖRSVAR, finns det naturligtvis inga mediciner ,som skapar. Men första och bästa vägen dit ,är att inte ge Gulknoppen möjlighet att spridas. Förutom kurerna är enkla saker som att byta vatten varje dag. Ha två vattenkar till varje slag avdelning,så att när man byter,byter man till ett kar som fått stå upp och ner för att torka innan nytt vatten fylls på. Blir ett vattenkar torrt är alla Tricomonader automatiskt dödade,eftersom de måste ha vatten för att överleva. Dessutom slipper man desinfektionsmedel  som även det är skadligt för duvorna.
Badvattnet får aldrig stå för länge och hängrännor  måste hållas rena och ej heller ha vatten som kan drickas. Vatten med vitamin produkter,särskilt de med aminosyror får aldrig stå kvar till nästa dag då där lätt bildas diverse bakterier som kan vara till nackdel för immunförsvaret.

DÅLIGT FODER,mögel sätter sig lätt på foder som lagrats fel,alltså fuktigt. Mögel kan också bildas där man tror man lagrar  rätt. Ha alltid ventilerade tunnor till lagring,borra en massa små hål i tunnan och ha locket lite öppet. Oljerika fortsätter som jordnötter ska lagras både torrt och under 25 graders värme, annars sker en oxidering i fodret som leder till sämre näringsvärde.
Men förutom att mögel genom fodret och i luften i slaget (fuktiga,dåligt ventilerade slag) är den myckna användningen av antibiotika och andra mediciner ,en stor anledning att duvor får mögel i tarmen .
Alltså,Gulknopp och mögel ger dåligt immunförsvar som öppnar upp för en Coli infektion som är den  som gör att Adenoviruset så lätt drabbar ungarna och numer även gamla duvor. Förr skulle man sätta in ett bredbands antibiotika,men idag är veterinärerna inne på att återställning av tarmfloran och stärka immunsystemet är A o O. Det är ca 17 år sedan de första utbrotten av ungdjurs sjukan,men vetenskapen har inte hittat den slutliga lösningen än!

Kommentarer

Anonym sa…
Enligt vissa Prange har aldrig haft problem med ungdjurssjukan.
Det är otroligt, men det man läser om Prange på PIPA är ennu mer otroligt!!!
Kan inte du, Bengt översätta de två artiklar som det finns nu att läsa om
hur Prange har sina duvor!?
Ja, ska bara höra med dem om det är Ok
Jag har en annan sak om prange och ungdjurssjukan som jag kan lägga in

Populära inlägg i den här bloggen

Avelsduvor till salu

Träning,hur mycket och när.

8 1 5 !!!!!!