torsdag 9 april 2009

Mediciner

som jag skrivit här på bloggen är jag en del i ,eller orsak till det myckna användandet av mediciner i svensk brevduvesport. I dag använder jag inga mediciner. Det jag kan tycka är rätt med viss medicinering,är vid sjukdomar,så klart. Medicinering i förebyggande syfte som det heter menar jag är helt förkastligt. thricomonader,Gul knopp, finns i de flesta duvslag. Där kan en kur i förebyggande syfte vara okej. Jag gör inte heller det sedan 4 år. Ska man ge medicin mot gulknopp rekomenderar jag Ridzol 10% el liknande sedan duvorna först har fått PH reglerande medel i en vecka. D.V.S. t.ex 1 tsk citronsyra / liter dricksvatten eller äpelcidervinäger 1 Matsked / liter.
Det här PH reglerande finns att köpa i fackhandeln men det funkar lika bra som jag beskriver det.
Jag använder lite citronsyra i vattnet året om ,en nypa / 2 liter vatten.Det sänker Ph värdet i Tarmen till en nivå som gör det omöjligt för bakterier att leva där

18 kommentarer:

Tjotten sa...

Då jag tror att skillnaden mellan djur (och till och med människa (manliga släktet i alla fall;-))) inte är så stor i grunden så funderade jag på om det var en bra idee att ge citronsyra i hönsens vatten med (skulle tro det)? Har även hört att man kan lägga en liten bit vitlök i vattnet till höns (även kaniner) för att hålla baciller på avstånd, finns någon logik i det, för mänskligheten finns det (fast förstora mängder kan hämma fortplantningen). Annars håller jag mig med de vanliga häxkonsterna som torkade nässlor, grodblad och enbär.
Medicinering i förebyggande syfte gör väl bara i förlängningen att imunförsvaret bryts ner, de får sämre motståndskraft och får därför andra åkommor,sjukdommar som i sin tur ska förhindras i förebyggande syfte och så går spiralen nedåt.
Ja, nu ska jag gå och avlusa hunden i förebyggande syfte ;-).

Jocke sa...

Använder du inte Improver längre???
Den e ju bra mycket effektivare än citronsyra o äppelcidervinäger ;)

Tjotten sa...

Jocke! Vad innehåller Improver? Låter inte som något rent naturligt och vad menar du med effektivare? Effektivare mot/för vad?

Från en rätt okunnig djuruppfödarer (dock ej duvor).

Bengt Ask Brevduvor sa...

Hej
Jag har ännu inte använt IMPROVER,vet faktiskt inte mycket om den, förklara mer!
Jag har däremot använt de varianter som jag här beskrivit+ Tjottens "häx medel",började för länge sedan använda en "stinkande sörja" av i Mixern finmald vitlök med gullök i äppelcidervinäger. 1 matsked av detta /liter vatten. Efter en kur på en vecka faller allt gammalt dun och duvorna blirblanka o fina på bröstet,De du Tjotten.Men då måste förutsättningarna finnas, Syre i slaget.Obs, det finns inga undermedel, däremot liteav tjottens torkade nässlor och ett hav av grönkål m.m. till duvorna är bra

Tjotten sa...

*Skratt*

Jocke sa...

Kolla på min sida under fliken "improver". Fungerar även till höns!

Improver är ett helt naturligt preparat som liksom äppellcidervinäger sänker Ph.halten i mag/tarmkanalen. Skillnaden är att improver är mycket effektivare och tar död på i princip alla dumheter som kan finnas där. äppelcidervinäger är bra, men den kan inte koncentreras tillräckligt för att ta död på allt som man bör ta död på......vattnet skulle bli fullständigt odrickbart för duvorna!

Jocke sa...

glömde....
www.brevduvor.dinstudio.se

....Improver togs fram för att minska antibiotikaanvändandet i den europeiskadjurhållningen.....

Bengt Ask Brevduvor sa...

Hur oFta sall Improver användas?
Går det att användas under avelsäsongen? Står säkert på din hemsida!

Tjotten sa...

Jocke!
Men vad innehåller detta? Läste på din sida "en solid buffert av organiska syror och oorganisk salt" men vad f... är det? Försökte hitta inf. på andra ställen men utan resultat. Måste erkännas att skeptikern i mig vaknar alltid när jag hör om något som ska vara så "fantastiskt bra" måste liksom själv hitta andra källor. Men du skrev "tar död på allt som man bör ta död på" och? Är det inte så andra förebyggande mediciner fungerar, tar man död på allt så mister djuren sin egen kraft att bygga upp imunförsvaret på. Slutar man då ge det så blir de sjuka. Ordet improv betyder väl just förbättra (överträffa) och då Improver = förbättrare, men namnet säger fortfarande inget om innehåll och verkan på längre sikt.
Såklart jag vill veta vad som är bäst för mina höns men de måste vara naturligt sunda och friska genom att byggt upp sitt eget imunförsvar, gör de det med Improver. Som lite häxa ibland så tror jag bara tillgivenhet och kärlek kan göra att många mår mycket bättre, inte bara djur. Men överbevisa mig gärna om du kan och orkar ;-)

Bengt!
Tillsist: har du tittat i klendern var du kan pressa in häxan någonstans. Kram och sov gott!

Bengt Ask Brevduvor sa...

Skrämmande!!
En Häxhöns kärring är den ende som reagerar på det här inlägget,Jocke försvara dig och Improver om du kan....

Jocke sa...

Skillnaden på Improver och ex antibiotika är att Improver är framställt med helt naturliga ingredienser och att det fungerar på det sätt som ex äppelcidervinäger - dvs det sänker Ph-halten i vattnet och sedemera i duvan/hönans mag/tarmkanal. iom detta så finns inte möjligheten för salmonella, ecolli o liknande att överleva. Improver är också mycket mer koncentrerat vilket gör att Ph-halten sänks till nivåer som ex äppelcidervinäger inte klarar av med mindre än att duvans dricksvatten blir fullständigt odrickbart!

Improver är ingen medicin utan ett naturmedel och det ger inga biverkningar såsom resitens el dyl.
Medlet utvecklades just som en motvikt till den utbredda användningen av antibiotika i djurfoder.

Som bonus fungerar även improver mot spridandet av gul knopp på duvor då spridningen genom vattenkaren omöjliggörs av Improver!

Hoppas jag spridit lite ljus i frågan iaf!!!??

// jocke

Tjotten sa...

Jo, jag tycker allt det låter ganska bra om det är så som du beskriver det Jocke. Enda felet är priset, kanske inte lönsamt till höns för husbehov som ännu inte visat några tecken på att må annat än väldigt väl. Men ekonomin i tävlingsduvor är ju inte alls samma sak.

Bengt du borde allt försvara en häxas heder annars... Förädare ;-)

Jocke sa...

...Lönsamt? Jodå, burken räcker i 1 år till 100 duvor!!
2,5g till 5 liter vatten och man behöver inte byta vatten utan det kan stå tills det är slut!

Bengt: ska du fortfarande ner till ostseerennen i slutet av månaden?

Bengt Ask Brevduvor sa...

Hej
jag är övertygad att det är en bra produktmen den passar inte mina tankar om sundhet

Lasse "Lövet" Löfgren sa...

När man kollar på Improvers hemsida och referenser, så står Bengt Ask som en av refernserna - menar du att du inte använt men ändå rekomenderar detta?

Lasse "Lövet" Löfgren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bengt Ask Brevduvor sa...

Jag har aldrig använt improver och har aldrig rekommenderat det heller.
Däremot blev jag tilltrågad om jag ville bli återförsäljare men tackade nej,sedan fick Jocke möjligheten. som sagt tror jag inte att det (improver) passar mina tankar om sundhet då det är för läkemedelsliknande.

Bengt Ask Brevduvor sa...

Kan Jocke eller någon annan redogöra för hur ni använder Improver och resultatet(det synliga)