PR !!

Serguey gör PR,så kan alla göra

 

Här bor Väsbys snabbaste duvor

Många ser främst duvan som ett skadedjur, men inte Väsbybon Serguey Lopez – för honom är duvorna en hobby och ett glädjeämne.
Från uppväxten på Kuba till kolonilotten i Väsby, har de alltid haft en självklar plats i hans liv.

En ensam duva seglar upp mot himlen från en liten gul stuga på Smedby kolonilott. Den följs av ytterligare en, och några sekunder senare dyker ännu fler duvor upp.
Serguey Lopez är mitt uppe i ett samtal med en kvinna med en svart hund – hon ställer nyfikna frågor om hans duvor vars nöjda kuttrande ljuder i bakgrunden.
Här på kolonilotten i Väsby har Serguey Lopez byggt sina husdjur ett eget hem. I den gula stugan bor årets duvkull och i den röda samsas avelshannarna och tävlingsduvorna.
Att duvorna behöver egna stugor är förståeligt då det rör sig om över hundra stycken brevduvor, många av dem tävlar han med och de allra flesta har han själv fött upp.
– Man måste ha många duvor, alla kan inte tävla, vissa måste vila och vissa är bara för avel, och några blir tagna av höken, säger han.
Serguey Lopez är uppvuxen i en liten by på Kuba och flyttade till Sverige för omkring tio år sedan. I hans hemland finns ett stort intresse för brevduvesport.
– Alla har brevduvor i min hemby, vi lekte inte med Playstation där, vi var ute och lärde oss sporten av de äldre, säger han.
På många platser i världen är brevduvesporten populär, bland annat i Kina, Belgien och Tyskland. I Sverige är det färre utövare, något som Serguey Lopez tror har med klimatet att göra.
Här pågår tävlingssäsongen hela sommaren, från maj till augusti. Serguey Lopez har vunnit en hel del tävlingar, förra året rankades en av hans duvor till en av Sveriges bästa. Men för honom är inte resultaten det viktiga.
– För mig är det viktiga att duvorna mår bra, jag kommer hit varje dag och sköter om dem, de är min hobby. När man är vinnare betyder det att duvorna trivs, då kommer de alltid hem.
Duvorna flyger i cirklar över kolonilotterna.
– Snart landar de, säger Sergey Lopez och har rätt – han känner sina duvor. De slår sig ner på taket, men ger sig en stund senare ut på en ny flygtur.
Under tiden strör han ut deras mat, i dag i form av korn, på marken. Plötsligt dyker en duvhök upp och hotar duvornas tillvaro.
Duvorna håller sig borta tills att de är säkra på att höken är borta. Men kommer tillbaka gör de alltid.
– De är födda här och de landar ingen annanstans, bara här, säger Serguey Lopez stolt.

FAKTA

2,5 miljoner för dyraste duvan

• Duvorna släpps från en gemensam plats, därifrån flyger de till sina respektive hem där en apparat registrerar duvans hemkomst. Avstånden är olika, men det som bedöms i tävlingen är duvornas hastighet, meter per sekund i luften. Snabbast vinner.
• Serguey Lopez vinnarduva 2013 flyger 1313,640 meter per minut vilket motsvarar cirka 78,8 kilometer i timmen.
• En duva kan vara gratis, eller kosta miljoner. Vid en auktion i Belgien 2013 såldes den dyraste duvan för drygt 2,5 miljoner svenska kronor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Avelsduvor till salu

8 1 5 !!!!!!

Träning,hur mycket och när.