onsdag 26 oktober 2016

Att göra det möjligt

Brevduvesport är lockande,så lockande att vi gör allt för att få tävla.
Men många lägger av ,innan de ens kommit igång, en del lägger av för att yttre omständigheter gör det omöjligt.

Allt går att göra något åt.
De som lägger av innan de ens kommit igång,gör det oftast för att de inte fått tillräckligt med hjälp.
Vad är det viktigaste när man är ny? Jo att få börja tävla och kanske få lite resultat,men om man inte ens får hem duvorna,på grund av sjukdom eller annat, slutar man.
Får de nya så mycket hjälp att deras duvor kommer till start,måste de få lov att uppleva känslan av att se sina duvor komma hem från tävling,gång efter gång, så många gånger med sina ungar som 6-7 gånger. MEN...

Vi måste skapa förutsättningar för nybörjaren att få hem sina duvor.
Som vårt flygprogramm ser ut nu, med en bra start på 10 mil är bra.
När vi sedan fortsätter med en ökning var vecka tills vi vid fjärde tävlingen år uppe på 40 mil, har oftast den nye inganungar kvar.
Alltså börjar han om med resterna av ungarna till nästa år som ett åringar,blir då av med de överlevande från året innan på de första tävlingarna och lägger sedan av "omöjlig djurplågeri sport" är vad han får med sig av denna möjliga sport.
Jag tror fortfarande att vi har den bästa hobbyn i världen,men VI ,behöver ändra förutsättningarna.
Skapa en ungdjurssäsong som ger möjligheter för oss alla. Många av oss som varit med en tid har blivit av med så många ungar att även de erfarna duvgubbarna sparar allt som kom hem,dessutom läggs det till senungar,för att ha tillräckligt med ettåringar till nästa säsong. Vilket gör att vi får ännu mer förluster nästa år.
För att undvika missnöje med ungdjurssäsongen ,kanske vi skall börja tävla en vecka tidigare. Med 10 mil sedan 15  sedan 20sedan tillbaka till 10 mil,så att  nästa kull ungar kommer med och får sedan 15 och 20 mil,då får vi året efter många ettåringar som har erfarenhet,istället för att starta säsongen med förluster och missnöje. På det sättet får vi dessutom en rejäl säsong med ungarna ,med upp till 6-7tävlingar,då vi kan sortera ut ,vilka som är bra och vilka duger inte.Detta är modern brevduvesport.

"NI MÅSTE HA FANTASTISKA DUVOR"
Så säger duvgubbar från andra länder när de får se vårt flygprogram,med upp till 3-4 tävlingar på en helg.
Jag själv undrar ,varför har vi minst 2 tävlingar varje helg,från samma uppsläppsplats? Blir duvorna bättre,blir konkurrensen hårdare?
Varför inte ha en transport med mycket duvor och istället utnyttja våra moderna klockor ,så att vi får en total lista, en ettåringslista en hon och en han lista. Med en transport  behöver vi inte vara rädda för att släpp ett duvor hamnar i släpp två korgen
Plötsligt har vi en enkel bra tävling i högsta konkurrens

GE FOLKET VAD FOLKET VILL  HA
80 -90 medlemmar tävlar på SM , tyder på att mästersk viktiga för duvgubben i allmänhet.
Men tittar vi på brevduvesporten i övrigt,är det i alla fall den större delen som är intresserade av tävlingarna i distrikts nivå på 15 -40 mil.
Varför har vi inte ett separat mästerskap för långdistans som inte ingår i det vanliga mästerskapet i distrikten.


Sen har vi ett stort problem,som hämmar tillväxten i klubbar o distrikt.
Det måste vara möjligt att hinna med att tävla ,utan stress,annars försvinner medlemmar i aktiv ålder . Då tänker jag framför allt på de som har ett arbete,som måste rusa från jobbet till duvslaget för att hinna med packningen,
i dag måste vi se till att människor har möjlighet att vara med. Ändra packnings tiderna eller kanske börja packa på lördagen i stället

Som jag skrivit här tidigare måste vi bli moderna om vi skall få unga moderna människor med i vår fantastiska sport

Hoppas att det kan disskuteras här eller på möten


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det var ditt bästa hittills Bengt ASK! Eftersom bara "avla rätt" är helt värdelöst utan FÖRUTSÄTTNINGAR.
Varför är det bara Du som tänker så här?
Varför?

Bengt Ask sa...

Tror att många tänker så,men vågar inte uttrycka det