måndag 1 maj 2017

Knepigt

Ännu  en "sida" som har ett intressant ämne

knepigt

Jag publicerade en bild av Di Caprio ,samtidigt tänkte jag,vad är det här för någon duva?
Van Dykes nya stamhane,men tävlad av Heremens-Cuesters, Eftersom Heremans har en stor portion av Kanibaal blod i sina är det inte en helt främad duva men en ganska tydlig inkorsning. kanske 25 % van Dyke finns i Di Caprio. Om nu van Dyke säljer en unge efter Di Caprio blir den en original vDyke. Men har mindre van Dyke blod i sig än många andra van Dykare.Men ser man då på den stora Stjärnan Kanibaal hos v.Dyke är han en massiv korsningsprodukt från bl.a Leysen som hade typiska kortdistansduvor av förmodat Janssen blod .från Leysen fick v.Dyck pappan till RAMBO som parades på en annan inköpt duva från Marien-Royberghs
När man ser det så att vanDykes duvor är korsningar gör det väl inget om  han då skaffar sig ytterligare en super korsad duva från Leo Heremans och kallar den för den nya stamfadern. F.ö är Di Caprio efter Jackpot(köpt av Eijerkamp) som kommer efter Olympiade 003 från GUST janssen ,parad på Kampionetje från Jan Diels kampionrtje är mamman till JAN. alltså mer korsning.
Men har det någon betdelse? de flyger som fan,bättre än de inavlade

Korsningsduvan Kanibaal är morfar till  den störste avelsduvan de sista 10 - 15 åren i världen. KLEINE DIRK vars fader är Gentil, en korsning på vanLoon och Janssen.. Modern Golden Lady är efter Kanibaal.
När jag började i duvsporten  var det nästan en skam att avla efter korsningar. Det skulle vara rena ,rejäla  Huyskens -vanRiel eller Delbar . Men kollar man  H-vR ,s stamuppbyggnad finner man samma sätt att avla. Mycket korsningar dessutom med många inköp som inte blev officiella. MEN Janssens då? Samma sak där. Den omtyckta Janssen boken som förförde en hel generation duvgubbar var en stor lögn. De mest berömda duvorna "Blauwev48" var en duva som inte gick att spåra mer än till att pappan var inköpt. "Bange 51" hade en okänd mamma . Jonge merckz och "019" är korsningar i 12 generationer. Meulemans stampar  var en direkt korsning och mamman som kalades för het Janssen duivin var inte en ren janssen men hade lite Janssen blod i ådrorna,mamman lär ha varit en korsad DeKlak duva.

Albert Marcelis dominerade kortdistans flygningen i Belgien under 30 år med sina duvor som började uppbyggas av de första duvor han hade av Bricoux och Janssen. Till dessa tillförde han duvor från Adriaan Wouters-Karel Meulemans och Houben men framför allt Hofkens. Hofkens var en av de allra största i Belgien på 60-70 talen ,mycket av hans blod kom från Janssens med inkorsning av Div. medel -lång distansare. När Albert M en dag var på besök hos sin svåger fick han en duva i sin hand  som svågern kallade för Sprint,gick sedan till historien som Oude Sprint. Den hade tagit många ettor och var från duvor som svågern fått av Albert. Mer än så vet ingen ,men att det är av Marcelis,Brickoux-Janssen-Houben-Meulemans-Hofkens ,duvor. Oude Sprint blev far till  den Berömde Sprint,som av de flesta brevduve män i världen kallas för världens bästa någon sin på Kortdistans.. Alltså är världens bästa en multipel korsning,utan exakt stamtavla. Denna korsnings duva satte Albert M på en hona (RITA) son kom från hans gamla blod på fader sidan (JUNIOR) med en hona från Sterkens . Efter en duva som blev känd för attha slagit Sprint på en tävling i "sprint väder". Alltså än mer korsning, Ur denna korsning kom "Jonge Sprint" som tog 6 ettor samma år som Albert begravdes .Jonge Sprint köptes av Gerhard Koopman ,naturligtvis . Hos koopman gav denna korsningsprodukt barn som gett Nationalvinnare i holland

Jan Groendelaers,ansedd som en av de största duvkännarna någonsin,var en typisk korsningsavlare men en av de bästa.Hans sätt att producera essduvor under generationer är något att lära sig av. hans vän och ibland slagskötare,STOCES, hade turen att få hjälp av Jan. Jan sökte ut en Janssen hona direkt hos Janssen efter deras Blauwe v.48 för att paraspå en HuyskensvRiel hane från vanHempel där föll ut duvor som de66 som skall ha varit den bästa duvan i området. 66 gav barn som i sin tur gav barn som blev belgiska essduvor.,när Stoces dog blev det Auktion och de flesta duvorna gick till Herbots och Schellens,Schellens fick med sig "Fenomenale" ,Thomas Röder  fick med sig Lichte 799  deras barn parades ihop hos Schellens(Schellens köpte en dotter till Lichte på auktionen) där ur kom så småningom en av de stötsta Avlarna  i nu tid,National1,Lichte var till största delen en Janssen duva och Fenomenale en Korsad duva med Janssen blod.

Jan Groendelaers,en korsnings odlare ,hade mycket av sina duvor från en annan stor Korsnings odlare,Gust Hofkens, hofkens hade en stor del Janssen blod i sina från 50 talet. sedan korade han dem med  diverse från nära vänner. En av de största Hofkens duvorna var Eenooger,somhade 50 första pris. Groendelaers skulle til varje pris ha honom,men Hofkens av böjde hela tiden även om summorna blev väldigt höga. Men Jan ,gav sig inte ,kom tillbaka och såg till att bjuda när fru Hofkens var närvarande och då kunde inte Gust längre neka. Men  Jan skulle tvunget ha med sig stamhonan också(en van Den Bosch) som var väldigt gammal ,fick betala lika mycket för den men jan åkte hem med paret och det blev grunden till Jans stora framgångar med duvor som Orleans 1 och 2 och inte minst de Goede Jaarling. Jan hade mycket Janssen blod via Kellens också.När vi summerar det hela hade Jan mycket Janssen(som jag här beskrivit som mycket korsningar) med diverse inslag ,men som Jan alltid sa ALLT kommer ur den goda duvan.


1 kommentar:

Anonym sa...

Kanon bra skrivet!
Det är bara så!
Men det tar många år innan man förstår det!