2018


17 mars

Från och med i dag slutar jag med  att skriva här på "2018"
Det har blivit så fel för mig,efter min hjärnskakning. Jag har försökt vara äelig om allt kring min brevduvessport men orkar inte längre, men vill så gärna hjälpa sporten . Jag har efter min skada förstått att jag gör fel ,fast jag menar väl.
Hjärnan är en känslig sak,därför ska jag inte utsätta mig föt påfrästningar utan ta  det lungt. Kommer att försöka tävla i år,utan att ha prestations krav på mig.
Anledningen att tävla,är att få koll, på mina duvor om jag skall vara med på någon one loft race. Naturligtvis ska man satsa riktigt då,men det får bli som det blir
Kommer att göra inlägg på huvud bloggen men ,när jag orkar
TACK FÖR I ÅR


13.mars

Efter en ,för en skåning, tuff vinter period, börjar snön tina bort,allt är fuktigt och kallt i vinden.
Kollade över ungarna och de ser oväntat bra ut,fällt tredje pennan vilket innebär att de ålders,mässigt är redo för träning,men för mig är inte åldern der jag går på. En unge skall vara mogen, det ser man på deras beteende i slagetboch i luften.
Tror att för många av oss är det vi känner ,underordnat. När der egentligen är det vi känner som är viktigt
Allt går numera ut på att ge duvorna exakt rätt foder och medicin.
Gör istället så här; åk hem till någon och be om att få känna på hans bästa duva,åk sedan hem och jämför,vad har hans duva för något som mina inte har,fortsätt sedan att terorisera honom tills han ärligt berättar allt om duvor. Är han inte ärlig om dem ,avslutar du bekantskapen

7 mars
Ungarna är fortfarande i luften ,minst en timme,morgo  o kväll(em). Har börjat plocka bort de säkra honorna från slaget,så att hanarna inte blir störda av sina hormoner. Så fort de börjar para sig,slutar de flyga.
Kom i dag att tänka på en sak för 29 år sedan,på hösten hade jag lämnat ALKIS behandlingen och fått sälja mitt hus  för att betala skulder.
Men som den fanatiske duvgubbe jag var(är) flyttade jag mina ungar det året till en vän som gärna ville ta hand om dem
Jag skötte dem som jag alltid gjort, på för sommaren började de dra runt 1 -2timmar ibland mer ,min vän blev orolig för att jag misskött dem och att det var därför de flög så fanatiskt. Jag förklarade för honom ,att mina små ändtingar i hans slag gjorde att ungarna blev friska,(p.g.a syre till blodet) det kunde han acceptera till slut . När det sedan blev dags för tävling sa jag till honom att ungar bara skall ha lite grann frö på morgonen innan insättningen eftersom en duva har 23 timmars arhete med maten i tarmen innan allt är förbrukat.  Alltså gav min vän ungarna en full ranson mat på e.m 2 timmar innan insättningen.
Man lär sig av sina misstag, den helgens tävlingar blev ett fiasko,mest p.g.a dålig ingång, veckan efter med min restriktivare matning,vann vi

1 mars
Här på Österlen är det ett besvärligt väder läge. Vi har inte kommit utnpå vägarna sedan i  Tisdags,i dag går det men det är ändå besvärligt.
I moree grävde jag mig ut til duvorna genom drivor som växr till 2 meter över natten,
en del snö hade drivit in islaget också,men det är ok ,eftersom det är kallt och inte smälter,men när vädret blir mildare mådte jag få ut snön så det inte blir blöt överallt

25 feb
Jag är inte helt  återställd ,har inte fått ordning på mitt blodtryck än,men det blir nog bra så småningom.
Jag är däremot nöjd med mina gammel ringare ungar,de tränarpå bra,flyger en timme utan problem,de får ingenbspeciell skötsel,städar någon gång ,försöker ge nytt vatten varje dag, någon gång ,får devvitaminer o mineralrr i vattnet. Olja på fodret, kanske var 14.e dag,om jag kommer ihåg det. Ny grit varje dag, inga mediciner. Men eftersom jag ser på dem att de är friska,behövs inget.
Min hård3a gallring sedan många år,är grunden till att jag ,slipper använda så mycket sådant.
Har en känsla av att det används för mycket medicin i svenska slag. Dock ser jag till att ha medicin hemma alltid,om det skulle behövas.
Jag har tidigare talat om ,att den enda meficinen jag anvvänder "blint" är mot gulknopp,men jag tror att om jag varit noggrannare med hygienen i slaget ,hade jag kunnat ta bort ,även den


19 feb
Underbart att det börjar ljusna tidigt nu,bra för mig, bra för duvorna för mig ger det positiva känslor,särskiltbra nu efter min olyckaoch strulet med bodtrycket. Duvorna får också en postiv boostmed naturliga vitaminer och hormoner. Läste om en av de "stora" som underströk vikten av att ge duvorna naturlig "doping" som han menar att duvorna får av sol och att hålla samma tider vid skötsel och fodring,det pratas aldrig om  tillbehör i samma utsträckning som vi gör i Sverige


16.feb
Ungarna är i bra skick.
Flög mellan en halv till en hel timme idag, annars har jag inte kontrollerat deras hälsa och form. Men är de flygvilliga redan ,har de hälsan.
Sämre med mig, min blodtrycksmedicin  ändrares ,när jag var på sjukhuset och det har gett till resultat att jag fått högt blodtryck igen,med påföljd att jag får näsblod  ofta. Nu har min lokala doktor ändrat tillbaka medicineringen,om några dagar är jag i form igen

14.feb

Är nu hemma,mörbulltad, men vid liv. Har mycket att ta tag i,duvslaget har inte städats på en vecka,men döttrarna har skött om duvorna med mat och vatten?
Släppte ut ungarna och de ville verkligen upp iluften,började flyga ,nästan "dra" ,så de verkar må bra.
Nu får jag ta det väldigt lungt,eftersom hjärnskakningen var rejäl

11.feb
Är kvar på sjukhuset, massa tester , eftersom det skall uteslutas att det inte var en stroke som var anledningen till att jag ramlade.
har mycket tid att fundera på duvorna, ficck för mig att jag inte ringat ett par ungar som var färdiga för ringning,menn min Tove kollade det och de var ringade och tjocka sa hon,måste ha gjort det syrax innan jag ramlade eftersom allt minne är borta från den dagen , jag saknar möjligheten att få känna på duvorna,få bedömma dem och drömma mig bort i duv världen

8. Feb
En missräkning,kan det tyckas i säsongs förberedelserna,att gå o ramla och slå sig fördärvad.
11 styngn i skallen blev det

7 feb

Ungarna utvecklas positivt ,varje dag,nu tar de längre  och längre rundor,snat börjarve "dra" i väg. För mig är et väldigt viktigt att följa utvecklingen,de som inte hängger med i utvecklingen ,åker bort direkt. Jag tänker som så här; ungar uppfödda i samma slag med samma skötsel, ska kunna utvecklas lika bra,gör den inte det,är det inte lönt att behålla den,DEN ÄR EFTER FRÅN BÖRJAN OCH KOMMER ALDRIG I KAPP.

5 feb

En dag som idag,när vädret på österlen är som nu,sol ,vindstilla och någon grad kallt,kan jag se på duvorna att dom höjer sig i form. Detta betyder också att jag förstår ,hur dåligt tävlings slag jag har. Naturligtvis är slaget inte så bra för avelsduvorna heller. Det krävs mycket mer av mig som duvgubbe för att få duvorna att fungera i ett sämre slag än i ett bra.  Helst ska ett slag vara byggt så att det sköter sig själv,som det jag hade för 30 år sedan , stora glasrutor och en bra utluftning,där luften steg och försvann ut i en smalspringa dygnet runt

3.feb

i går, när jag hade släppt ut ungarna,såg det bra ut med allt,de gick ut som de skulle och tog små rundor,efter att jag varit o handlat och kom tillbaka till slaget ,var det tomt i luften och fridfullt. Men när jag gick in i slaget kunde jag konstatera att bara 10 var inne. Gick runt för att se om jag kunde se dom någonstans,men inget syntes, efter en timme fanns alla hemmabigen,mina tankar hade börjat röra sig åt katastrof hållet,men varkens hök  eller något annat var skuld,bara mina egna konstiga tankar. I dag på morgonen släppte jag ut dem ,trots det nya snötäcket, de var lite "vakna" en stund sedan betedde de sig som vanligt och började flyga runt,runt. Allt ok  idag,till och med jag var lungn. Inte mycket i livet ger mig oro längre,men duvor kan göra det.

1 feb

Verkar inte ha mycket hök i år, hoppas det håller i sig.
Ungarna utvecklas ok ,men de får vara i fred ett tag till,sedan kommer granskningen/sorteringen, jag har ibland blivit ansedd som grym,när det gäller sorteringen,men jag önskar att jag hade kunnat vara  mer konsekvent. Jag vet att om jag inte är konsekvent med ungarna,får jag bara bekymmret sedan,när de växt upp till ettåringar som inte klarar av något,det enda som hänt är att jag har bekostat mig själv mycket tid och pengar,i form av foder m.m.. Dessutom har jag haft en massa onödig syreförbrukande,skit i slaget, syret hade någon annan kunnat njuta av och gett mig glädjen av sunda duvor. Sortering är oerhört viktigt,hellre ta bort en duva för mycket än för lite.

30 jan
Det blåser som fan,här ute vid österlenkusten,har börjat släppa ut mina ungar och jag är precis som vanligt,orolig gör hur det ska gå. Kommer de att  klara av att hitta in igen?
Naturligtvis gör de det, det har funkat så i 50 år. Jag gick ju in i klubben 1967 och hade brevduvor sedan långt tidigare.
Men oron (helt oberättigad) finns där ändå. Samma oro känner jag när jag tävlar,blir inte lungn innan alla duvor är hemma.
Förmodligen är det den oron som gör att jag helst inte riskerar mina duvor,på tävlingar.



28 jan

Jag blir helt matt,av ett förbundsmöte,  som hade förutsättningar att kunna bli det mest positiva på decenier,men mötet stördes av gamla duvgubbar som söker det negativa,mer än det positiva.
Helt klart är det så,att förbundet inte har klart med alla regler som vi har ,för att få sporten att fungera. DOCK har vår styrelse glort mer för brevduvesporten,än vad någan annan förbunds styrelse gjort sedan Lindgrens tid
Fantastiskt bra plats att ha årsmöte på,och fina vänner att träffa.
Verkar som om vi är på rätt väg
Men det är upp till medlemmarna att välja representanter,som vill något positivt med sporten

26 jan
Förbundsmöte i morgon,med en del intressanta saker,allra viktigast är Bennzing,som förevisar sin produkt. Auktionen är säjert intressant också,även om jag bara tänker kolla duvorna,köp blir det inte,fel distanser för mig,men för Er andra kanske det är intressant.
Hopas det blir ett positivt möte

22.jan
Vädret,nu,hos mig,runt 0.an och fuktigt i luften ,gör att jag får vara uppmärksam ,med vad som händer med duvorna. Har de en grund i sundhet ,kan detta passera obemärkt. Men har man ett slag som jag,med bra förutsättningar,vid normalväder på vår och sommar,får man nu vara väldigt uppmärksam. Eftersom jag året om sorterar på sundheten , tror jag att det ändå går bra. En förutsättning för Sunda duvor,är att man skaffar rätt avelsduvor, som har förutsättningar att ge sund avkomma. MÅNGA är de inköpta ,som blivit bort sorterade. En risk när man köper avelsmaterial är att man köpt bra stamtavla,från ett bra slag,som har förutsättningarna i slaget ,som är topp modernt och toppskött,med mycket medicinering. Sådana duvor har inte förutsättningar att bli bra hos mig,där de får lov att vara utan skötsel i flera dagar,min "metod"med lite skit i hörnen ,tror jag är rätt för att ge duvan egen imunitet

20 jan
FÖRR var förbundetårs möte liktydligt med en upplevelse,menbdet har varit lite si o så med det,de senaste decenierna. I år verkar det bli bra ,med div,intressanta saker,benzing och auktionen bl.a. Det som var intressant förr varvutställningen,med uttagningar tilll landslaget. Men det viktiga med det var att  träfffa andra och prata duvor. Saknar det idag.
Snart ska jag släpoa ut ungarna, verkar få tillräckligt med hanunngar i den föfsta kullen,nästa är för Olr ändamål.



18 jan
Talade med en vän igår,om vikten av att vara brevduve intelligent. D.v.s. liknande de som talar med hundar,eller "dansar med hästar",att man som brevduveman flrstår vad duvorna säger och att i utbyte få man ett förtroende från  duvan.
Jag har funderat mycket på vad Olaf Gehrken ,berättade,vid vårt senaste samtal, Olaf har sedan många år besökt vandenBulck flera gånger och då funderat på varför,hans duvor är bättre än allla anndra, han har ett enkelt slag ,jämnfört med andra toppgubbar. Men,sa  Olaf ,han har något speciellt, han är på en annan nivå,när det kommer till kontakten med duvorna. Hans duvor har alltid tillgång  tilll en voljär och sitter gärna ute i den,men när  han kommer in i slaget ,rusar duvorna in till honom,utan att han kallar på dem eller lockar med mat,de vill bara vara i hans närhet.Då funderar jag på mig och mina duvor, när jag går i  i slaget RUSAR duvorna ut i voljären, alltså har jag fel kontakt med mina.


16. Jan

Skitväder
Måste hela tiden hålla koll på duvorna,det är lätt att en duva går ner sig i form . Det är naturligtvis skillnad på form under avelsperioden och tävlings perioden  , men som allltid måste sundheten finnas. Sundheten kommer naturligt om man har duvor som i sig  har växt upp  med sunda föräldrar i ett sunt slag. Därför måste man vara uppmärksam på detalier, i slaget,är det ett sunt slag med bra syre tillförsel,tillräckligt torrt ? Trivs duvorna i slaget.
En duva som mår bra fysiskt och  psykiskt,har en plats,där den trivs,då kan man kolla det genom att på morgonen ,se om duvan suttit stilla på sin plats, en hög med skitar ligger som små kulor på ett ställe,en duva som inte trivs,skiter överallt

14 jan

Jag är ju väldigt intreserad av moder n  brevduvesport,d.v.s hur den goda duvan är avlad. Pieter Veenstra auktionen  är som ett uppslags verk,för sökande.
För många av oss,nästan alla, blir duvorna för dyra. Men jag följer de flesta auktionerna med syftet att få lära.
Man ser ett samband mellan duvor och framgångar, är jag öppen ,vilket jag inte alltid är, kan man följa linjer av essduvor i generationer.
 För en tid sedan hittade jag en artikel om,Pecchi, en Superduva hos Stevenick på långmedel, direkt tänkte jag att ,det är väl en Chicco avkomma. Men det visade sig att,det fanns Chicco blod men att det även fanns,vilket gjorde mig intresserad,  Allennig blod, Vennstra ägde Allenig,nat vinnare hos Koopman. Allenig ör ett barnbarn till Jonge Sprint! son  till  Sprint,världens bästa kortdistansare. Mina fördommmar om duvor , får ibland en knäck och det för att jag intresserar mig för hur bra duvor blir tilĺ

12 jan

Min barnkammare är väldigt bra, eftersom den är dirkt på golvet,har ungarna möjlighet att äta själv OCH  dricka, sedan är de i grunden alltid matade av sina pappor,som urskiljningsllst matar de ungar som önskar mat,samtidigt har de värme i från vaŕandra och ett varmt lager av halm att ligga på.
Vilken dag som helst flyttar jag över dem till ungdjursslaget och då fixar de att äta och dricka själv.

10 jan
Visst är det spännande när jag får se mina blivande tävlingsduvor växa upp.
Ettersom de är ungar, som ska tampas mot gamla duvor, är chansen för särskilt bra resultat,ringa.
Jag gör det här för att få koll på dugligheten hos mina avelsduvors avkomma, men varför då inte tävla under ungdjurssäsongen?
Jo, p.g.a. den alltid eftersatta tävlingsplanen för ungar, ungarna verkar inte vara värda något för de som bestämmer flygplanen. I flera år har inte ens ungarnas tävlingar varit klara när de gamkas flygplan publiceras,,och när den väl bestämts ,har det varit 3-4  tävlingar påå 10  till 22 mil med en avslutning på 420 km,  2016 o 2017 har dessutom ungdjurssjukan begränsat tävlandet. Dörför  försöker jag hitta en väg där jag får test på mina ungar.
Svårt men det går

9.jan
2.a kullens ägg läggs nu och av ungarna där,väljer jag hut vilka som ska skickas till OLR i år.
Det viktiga är att olr ungarna är sunda från början. De bör vara efter multikorsade duvor och ungarnas ska utsorteras redan i reden,d.v.s. om det finns tendenser till osundhet,går dom inte vidare i kampen om en plats till OLR , egentligen gör jag så med alla mina ungar. 

7.jan
I dag har jag gjort i ordning en barnkammare,på golvet till de färdiga ungarna. Har sett det under många år,att det gör ungarna gott. De ligger tillsammans och ger varandra värme i det tjock halm lagret. Dessutom öser papporna alla ungar mat



6.jan
Fick ett samtal igår,från en som ville ha mer om "hur jag egentligen sköter mina duvor", varför jag inte berättar" allt", med det menade han att jag undanhöll ,vissa detaljer,som mediciner o.s.v..
Med medicinerna,kan jag nog inte vara tydligare än vad jag är,jag använder t.k.k från tollisan mot Gulknopp.en kur efter säsongen,innan fällningen,  en gång innan parningen och om jag tror att det behövs ,innan säsongen.  Sedan får alla nyinköp en kur ,innan de kommer in i slaget.
2017 var det så mycket ungdjurs sjuka att jag gav en kur under hösten mot det också. I.övrigt inga mediciner,  Hade jag kunnat,genom extrem skötsel ,undvika gulknopps kurennhade jag gjort dett,men extrem skötsel och jag går inte ihopa
Tror mer på en imunitet hos duvorna genom en hård gallring
Ett exempel på hur jag gör ,är det jag beskrev när jag tyckte att något var fel,hos avelsduvorna, skiten var "kladdig", istället för att direkt ge medicin ,ändrade jag fodret istället och ganska snabbt var problemet ur världen,hade jag gett medicin mot en förmodad sjukdom,hade jag förstört tarmfloran och kanske orsakat mer problem för slaget


5.jan

Kommer från duvorna,nu på morgonen,ungar överallt på golvet,precis som det ska vara. De är ju ca 3 veckor och föräldrarna ska lägga nya ägg.
Kl. är 7 och jag tänder ljuset för att duvorna ska kunna äta och dricka. Nu är ju detta avelsduvor ,så att de får ljus en timme extra,gör inte så mycket. Tävlingsduvorna hade jag inte låtit få extra ljus,eftersom jag har sett vad ljus,bara lite, kan göra med duvornas fällning. Mångabtrixar med ljuset för att styra fällning och form. Säkert effektivt,men jag vågar inte göra duvorna den hormon förändringen det blir med tidigare fällning som resultat.
I,övrigt är det en brokig blandning ,vad gäller färgerna bland ungarna, v.d.Bulck blodet ger allt det jag tidigare avskydde,rött ,scheckigt ,men välväxt och förhoppningsfullt


3.jan
Dåligt väder,för duvorna,regn,ordrentligt med regn som faller på tvären i blpsten. Dåligt för duvorna eftersomvdet vatit så blött väder  hels hösyen har slaget inte blivìt så torrt som jag vill. Elvärmme skulle kanske fungera,men risken är att det bara blir varmt utan att torka upp,och då kan mask och coccidier frodas. Är slälv alltid försiktig med  extra värme i slaget,nuförtiden.
När jag för drygt 30 år sedan började om efter en flytt,tog jag med mig det jag lärt av "de stora". LICHT,LUFT UND TROCKENHEIT,Som tyskarna säger för att skapa bra miljö för divorna och jag vann direkt med nya duvor. Stora glas på hela fronten. Luften ,ventilationen sköttes ovan duvorna ljuset och luften skapade torrhet i slaget. För att få det ännu bättre, lade jag in golvvärme och hade värmelampor i slaget ,kopplade till ett hygrostat som styrde luftfuktigheten,så att duvorna alltid hade möjlighet att komma i form.


2.jan.
Jag har redan 20 ungar och fler är på gång
Lätt att tro att allt är frid och fröjd,
men jag är besviken på mig själv
Fick i princip ungar i alla ägg,förutom hos någ
ra väldigt unga,där var bara ett befruktat ,plus att ett "måste "par missade,helt normalt.

Missnöjet är att jag inte observerat att när jag i höstas bytte foder till ett nytt märke,fick ett mindre bra till avel. Fällningen funkade med det nya fodret,eftersom jag gett tillskott till alla ,som jag brukar under fällningsperioden,linfröolja, mineraler av olika sort m.m+att duvorna verkat helt sunda utan medicin givor. Men när ungarna var så där en 10 dar och behövde mer protein räckte inte mitt nya foder till, avföringen blev förändrad,lite kladdigare,från att ha varit fast och kulformad. Sjuka?nä. Det som hände var att ungarna inte fick tillräckligt med näring,men krävde mer,lite pipande från redarna hörs då och det är ett dåligt tecken. När ungarna piper efter mat fyller föräldrarna på med vilken mat som helst plus vatten i överflöd.
Jag fick börja med en ny foder strategi, gav mqt flera,5 ggr,om dan, och när duvorna ätit en stund tömde jag det som var kvar ock gav dem nytt. SLÖSERI ,men efter några dar blev skiten bättre och ungarna blev lungna och var tillfredställda.
lungnet var återställt hos Mig


1 januari

Välkommen  till sidan 2018, där jag i dagboks form berättar om mitt brevduveliv under året. Mycket kommer att handla om mitt försök att börja tävla med "gamla" duvor under säsongen. Mina gamla är nyss ringade,med gamla ringar. Hoppas jag får ihop ett 15.tal unghanar, honorna tävlar jag nog inte med.
Ska försöka ställa lagom krav på mig.
Men tävlingsmänniska,som jag är, kommer att synas här i texten
fast jag nu försöker intala mig själv att inte ha höga krav på mig själv.ÄRLIGT, varför försöker jag skaffa och lägga ner så mycke tid på bra /super bra duvor,om jag inte vill ha resultat.?

Kommentarer

Anonym sa…
vilken medicin använde du mot ungdjurssjukan?

är den dyr? var kan man köpa dom?
Jag har alltid.Tollisans medel hemma. Kombimischung .eller så blandar jag själv av kyl fungi och adenom coli mix
Anonym sa…
Ja det är ett stort problem att vi inte har ett ordentligt ungduve program . 3-4 veckor på 100-150 km sen gå upp i avstånd . För en del år sedan fick vi ökning med ungduve tävlingar och vi flög 2 från söder och hade även en från Göteborg (som gick mycket bra).
Idag kan jag inte lägga tiden på att tävla ungar med dom få tävlingarna . Vill även ha en på 500-600 km.

Hade vi bara fått skicka dom som ettåringar sen hade jag inte sagt så mycket men vi får bara skicka 15 för några avundsjuka mänskor hittat på det !!!
Anonym sa…
Berätta! Hur var det igår? Duvor, foder o.s.v. nyheter?
Anonym sa…
Det är inte helt notmrmalt att dom vinter ungar lagt 3 pennor nu vid dena årstiden .
Vad har du gjort med dom för att det blev så ?
Hej
Jag gick ut ock kollade ,flera har fällt 3.e pennan,inte alla.
De äldsta är precìs 3 månader. Jag har inte gjort något speciellt med dem,ska höura med mina barn om de hade ljuset tänt,de dagarna jag låg på sjukhus. det enda jag gjort annars är att jag bytte foder,eftersom jag var missnöjd meddet jag hade,något lite olja på fodret med öljäst,som i och för sig innehåller mycket b vitamin
Ursäkta mig, min Stroke och hjärnskakning har spelat mig ett spratt. Jag har kollat igen,och det jag ser är att 2 .a pennan är fäld och därmed har jag i min skadade hjärna sett att 3.e pennan är nästa att fällas,inte fälld.
Anonym sa…
Märkligt !!

Alldrig haft vinter ungar som fällt pennor innan sommaren .

Populära inlägg i den här bloggen

Avelsduvor till salu

Träning,hur mycket och när.

8 1 5 !!!!!!