TIPS TILL NYBÖRJARE
Jag har inte svaret på allt,men en sak vet jag,nybörjare behöver få hjälp av de som har varit med längre.
Det som jag lärde som ny,var att titta,kolla,lägga märke till. Därigenom fötstå , varför saker händer i duvslaget.
Jag satt i duvslaget varja dag jag kom från skolan,i timmar,efter en kort tid var alla duvorna lugna,satt på mig åt från händerna,efter en tid kunde dom äta majs ur min mun. Lugn och förtroende är viktigt i ett duvslag.
För att förstå,måste jag besöka andra duvslag,se på deras duvor och jämföra med mina egna.
När jag har skaffat duvor,måste jag tävla dem,för att få koll på kvaliteten på dem.
Hur mycket jag än lär mig om duvor,kan jag inte till m100 % sägabatt det här blir en bra!. Bästa sättet att få klarhet är att tävla.
Bra avels matrial får du från människor som är ärliga i sitt uppsåt. Lär känna duvorna och duvgubben innan du köper en duva
När sedan de första avelsduvorna är i ditt slag,måste du ha koll på hälsan. Är mina duvor friska?
Om jag skall få duvor friska måste duvslaget vara sådant att det håller duvor sunda.
Ljus,luft och torrhet,är grundstenarna,där jag tycker att ventilationen i slaget är viktigast.
Det jag lärde mig för många år sedan,gäller även i dag .
Inga öppningar till ventilation vid golvet.in och utluft sker ovanför duvorna. Enklast är att ha nät som innertak och hål i båda gavlarna så att luftdrag sker ovanför duvorna. På så enkelt vis kan man få en bra ventilation,man kan förstöra en bra ventilation genom att ta hål för inkommande kuft på ett lågt ställe i slaget,då kan man få drag på duvorna ,som då blir sjuka.
Sjukdommar kommer nästan alltid ur det egna slaget.
Andra riskfaktorer är att släppa in tillflygare i slaget. Ha gärna en voliere avskilt för tillflygare. Samma gäller dina egna sent hemkommande.ta bort dem till en annan avdelning för att ha koll på deras hälsa
Hur gör man för att få sunda duvor.? Ha alltid färre duvor än vad du tycker är lagom i ett slag och skaffa en bra ventilation,då behöver du inga mediciner,mediciner gör inte duvorna sunda, mediciner är till för att göra sjuka duvor friska.
När du har ett litet antal duvor,blir allt bättre. Med rätf ventilation kommer dina duvor ,fälla mycket dun,som dom inte längre behöver,eftersom duvorna får tillräckligt med syre till blodomloppet och ämnesomsättningen höjs,då blir hela duvan varm och som resultat av det fälls allt onödigt dun och bröst muskulaturen blir härligt rosa röd.
För att skapa sundhet måste man också se till att hjälpa duvorna ,så de slipper vissa vanliga sjukdommar, viktigt för duvan ,året runt,är att de har rätt surhetsgrad i tarmen,för att sänka den,använde jag förr,äppelcider vinäger,men idag använder jag något som heter PH-control som är lite säkrare. Används det regelbundet minskar risken för Coli och Salmonella.
Själv använder jag inga mediciner,mer än mot TRICOMONASIS, då använder jag TKK från Schröder Tollisan,men väldigt få gånger. Har jag sett till att duvorna fått hjälp med PHvärdet har jag minskat risken för gulknopp också.
Överdrivet användande av mediciner och även vitaminer är av ondo.
Nästa inlägg,blir om fällningen
I övrigt ser jag fram emot hjälp att hjälpa nybörjare
Kom med kommentarer med hjälp och frågor
Idag den 10 augusti
Börjar det närma sig slutet på säsongen.
Det har varit mycket problem med bl.a. ungdjurssjukan hos många medlemmar.
Visst kan man ha oturen att bli smittan kommer via kabinen eller tillflygare,men mitt eget ansvar är att ha mina duvor sunda,vilket ät första steget mot framgång och att ha glädje med duvorna.
Min väg har varit att
1. Sortera bort alla som visat tveksamheter med hälsan
2. Att hålla ett litet antal.
3. Att se till att slaget kan hålla duvor friska
4. Att vara återhållsam med kemikalier
Punkt 1. Kan vara svårt för en nybörjare,men är ganska enkelt om man börjar som jag,att studera duvorna och deras beteende, snart ser man avvikelserna, smutsiga näbbar,lös avföring m.m.
Punkt 2. Är nästan en förlängning av punkt1,för.. med ett litet antal ser man allt som händer med varje duva och det blir lättare att hitta de som inte är sunda/friska.
Punkt 3. Slaget ska hålla duvorna friska.?. Ja det är den stora skillnaden mellan
ett dåligt och ett bra slag,faktiskt vågar jag påstå att det är skillnaden mellan ett bra slag och ett super slag. Och allt kommer från den "riktiga ventilationen"
Som jag så många gånger har skrivit skall in och ut luftningen skebovan duvornas huvud. Enklast är att byta ut det täta innertaket
mot ett nät tak och om man man har möjlighet att få in och ut luft på gavlarna. Svårare är det med ett platt tak, men även där går det att ordna.
Punkt4. Med kemikalier menar jag allt som inte är naturligt. Den som vill kan hitta alla vitaminer som behövs i trädgården,men jag som är slö har använt färdiga vitamin blandningar som finns i handeln.
Med rätt ventilation får man ett torrt slag där bakterier,mask och coccsidier inte kan leva. Solen är också en kraft att utnyttja som decinfektion. Jag tar ut mina foderkar i Solen för att torka ut dem in i varje hörn. Vattenkaren behöver inte heller decinfektions medel, skaffa 2 vatten kar till varje slag avdelning., lått ett torka ut helt,bara att vända dem upp och ner,så är de sedan efter någon timme helt fria från möjliga bakterier eller andra microber, är det sol ute går det ännu enklare att naturligt decinficera vattenkaten.
Vitaminer i flytande form har ofta en alltför stor dosering därför ger jag oftast bara hälften än det som står på flaskan.
Mediciner har jag inte behövt använda på väldigt många år.
Däremot ger jag mina duvor en rejäl kur mot Gulknopp(thricomonasis) efter sista tävlingen,för att få bort eventuella infektionerninnan fällninge.
Fällningen som jag skriver om i morgon
FÄLLNINGEN
Alla,vet att duvor som avlar behöver bra foder,grit och mineraler.
Det som kanske förbisets är att när duvsn fäller behöver den allt det där ännu mer
Tänk dig att en duva byter alla fjädrar den har en gång om året ,ny fjäder ska få kraft att växa ut.
Därför är fällningen så viktig. Det är en tråkig tid med fula halvnakna duvor .
Under fällningen skall duvorna ha allt tänkbart i grit skålen,som för övrigt behöver förnyas nästan dagligen,i gritskålen har jag en blandning av flera grit sorter ,olika mineral pulver ochäven det som finns i handeln,olika gritmixer
Tänk på att mineraler är färskvara som behöver förvaras torrt och bytas varje dag
En bra fällning kräver en god hälso status. Eftersom vi,i sverige,inte har någon brevduve veterinär,måste vi ibland" gå på känn".
Jag ger ALLA mina duvor en kur mot "gul knopp" efter säsongen,skulle andra sjukdommar finnas, ger jag medicin mot det också om det gpr innan fällningen.
Efter säsongen brukar tävlingsduvorna få en vecka i lungn och ro ,med sin partner ,många låter även paren föda upp en unge.
Jag skiljer alltid mina duvor åt ,i slutet av augusti,hanar i ett slag , honor i ett slag. Gärna friflyg om hök situationen tillåter
Jag är inget föredöme när det gäller den dagliga skötseln, BADET som duvirna behöver få regelbundet inom fällnings perioden,sköter jag inte.
De gångerna jag badar duvorna är det viktigt att tömma badkaret eftersom det i gamalt vatten i ,takrännor eller i badvatten som får stå,bildas tricomonader.
I badvattnet tillsätter jag ett pulver,ett bad salt eller en matsked salt.
Förutom mineralerna ,måste duvona fåndet bästa fodret man kan hitta, det finns speciella Fällningsfoder,men det går även med ett bra standardfoder,till ett sådant tillsätter jag diverse oljerika fröer,skalade solrosfrön till exempel, men också raps,men inte till för stor del,kanske 3 % även färskt,TORRT vete kan vara bra.
Vitaminer behövs under föllningen,hellre lite men ofta.
För övrigt behöver en nybörjare och även äldre en MENTOR att prata med,därför bör du som nybörjare skaffa en sådan,vilket borde ingå i medlemsavgiften,det sista är rlktat till oss äldre som bör arbetanför en sådan förändring
Jag har glömt att nämna att en tillsats av olja på fodret är bra under fällningsperioden. Lite olja på fodret,så att fodret blir täckt av en hinna,knappt kännbar,jag brukar använda LINFRÖOLJA som går att hitta i vilken matvarubutik som helst. Naturligtvis kan man använda andra oljor också,men linfröoljan är väldigt bra,så bra att foderproducenterna använder den också men under andra namn....
På oljan kan man också strö öljäst som är full av bra vitaminer,samt mineralpulver.
Olja och fetafröer är viktiga även under andra perioder för duvor
Men allt vad gäller tillsatser till duvorna är meningslöst om inte duvorna är friska
En tillsats av eget märke är det som jag gav duvorna förr som utrensning,när jag inte var nöjd med deras form var min egen HÄXBLANDNING
Tag 3 gula lökar
1 medelstoe purjolök
1 hel vitlök
1 ingefära knöl
MIXA allt i en köksmixer
Till denna häxbrygd tillsäter jag en dl. Äppelcider vinäger,kör runt allt rn gång till i mixern,av detta tar jag sedan ett par teskrdar per liter dricksvatten
Vill du hellre ge på maten ,byter du ut vinägern mot olja
Efter säsongen
Om du som är ny ,ändå har tävlat,är säsongen i alla fall strax slut.
Då brukar jag låta duvorna ha lite ledigt,med friflyg och att de får ha en kull ägg och ibland får de föda upp en unge. Allt detta för att skapa en känsla för slaget och boxen,inte bara en känsla, KÄRLEK till slaget, som ger extra anledning att ta sig hem. Ju mer kärlek,ju mer önskan att ta sig hem.
När de har fått sin period av lugn och återhämtning brukar jag skilja duvorna åt,honor för sig och hanar för sig. I början av september brukar det vara.
Den här perioden är egentligen en av de viktigaste i brevduvelivet.
Här är början till en möjlig bra fällning,under den här lugna perioden,kan jag kolla duvornas hälsa och ,som jag gör,ge en kur mot gulknopp,för att säkerställa att mina duvor slipper gulknopp under den svåraste perioden för en duva,fällningen.
Anledningen till varför jag alltid tycker att gulknoppen måste behandlas är,att gulknopp är den största boven för att även andra sjukdommar utvecklas. T.ex. är Ungdjurssjukan till stor del resultat av gulknopp(thricomonasis).
Efter fällningen, kommer en säsong (vintersäsongen) som är rätt trevlig med duvor som återigen har en vacker fjäderdräkt. Har dina duvor fått vara friska under fällningen,ska de,om de är födda senast i juni,ha fällt den sista (10.e)pennan vid månadsskiftet november -december. De som inte bedriver vinteravel ,kan nu ge duvorna en "utrensnings kur", genom att ge duvorna en vinterblandning med lite protein,jag har ibland gett mina ,enbart korn i en månad och vatten med min Häxbrygd, ofta får det till resultat att dunfällningen ökar och duvorna strålar av form. Efter den månaden återgår jag succesivt till standard foder.
Häxbrygden har främst verkan på andningsorganen,men hjälper också till att hålla vissa tarmbakterier borta. Därför kan den ges året om.
Under tiden utrensnings kuren ges,bör man vara extra noga med att kontrollera hur duvorna reagerar. Kanske är det så att vissa går ner i kondition,mer än vad de andra glr,då måste man ställa sif trågan om en sådan duva ska få vara kvar,eller tas bort .
Det är alltid lätt att ge duvor en ursäkt för att få vara kvar,faktum är att vi genom att ursäkta en duva för dålig hälsa eller resultat,"gräver vi vår egen grav"
Detta använder jag;
Mediciner; T+K+K FRÅN SCHRÖDER TOOLISAN.
Ett bra medel mot Gul Knopp(Tricomonasis)
Gulknopp är en sjukdom som finns i större eller mindre grad i ALLA slag. Sedan flera år behandlar vi våra duvor med Gulknopps medel, ofta blir de felanvända och resistenser har blivit vanliga för att vi använder de ,med mindra veekdamma ämnen. TKK HAR Förutom ronidasol mot den "vanliga" gulknoppen också metronidazole som bekämpar "gulknopp i tarmen" som heter Hexamitis.
Jag använder TKK varje år efter säsongen-innan fällningen,för att säkerställa att duvorna är fria från gulknopp tills fällningen börjar .
Jag använder även vanligt "bondförnuft , har aldrig gamalt vatten stående i badkaren, hängrennor och liknande .Har skaffatbfler vattenkar så attbjagballtid harvett sustorrt vattenkar klart att använde till dricksvattnet. Finns inga efektivare decinfektionsmedel än det.
Ger även TKK innan avelssäsongen,men minst 5 dagarvinnan parningen skall kuren vara avslutad.
Schröder Tollisan har alla medel,även mot salmonella ,coli,coccidios och mask Även mot luftrörsinfektioner.
För att slippa använda så mycket mediciner(skadligt i längden för duvorna och min plånbok) ger jag sedan många år, regelbundet PH sänkande medel i vattnet. Har under många år gett äppelcider vinäger men sedan en tid ger jag något som heter PHcontrol som jag köper från Schröder Tollisan. Dessutom ger jag ett medel som är gjort från naturen,OREGANO, Finns också hos Sch-Toiiisan där set heter Dosto Ropa 12% . Det Ph sänkande och Oreganon gör att jag aldrig har problem med tarmsjukdommar, men jag måsre påpeka det som är främst förebyggande är den goda ventilationen som ger ett tort slag. Med det torra slaget och dessa hjälpmedel,har jag friska duvor utan att spendera en massa pengar i onödan. Mitt konto för att hålla mitt lilla antal friskt är på ca 3-400 kr om året
Däremot är mitt MINERALKONTO betydligt större.
Mineralerna har på senare år fått en större del i de framgångsrika slagens förklaring till varför det gått så bra.
Eftersom mineralerna har betydelse för duvans utveckling i alla stadier av livet,måste mineralförsörjningen vara komplett. I dag finns alla möjligheter att skaffa sig bra mineraler.
Förr ,när vi på -60talet bara hade grit att ge duvorna ,blev det en revolution med det nya mineralpulvret som oom på -70 talet. För att då få mer mineraler gav jag duvorna grus ipå ett fat med en bit slicksten som man gav kor. Senare dök det upp mycket produkter via hästsporten. Bl.a hade jag vänner som gav sina hästar alger som har en nästan helt komplett mineral bild. Narurligtvis prövade jag det med gott redultat på -80talet. Men idag ärndet enklare att få tag i nra mineraler.
Men... trots att jag har 5 -6 olika mineral mixer blandade behöver duvorna året om, även flytande mineraler som t.ex. C-phos som finns i de flesta välsorterade foderhandlares program. Själv ska jag beställa det jag behöver gram till parningen ,nu. Vill någon att jag beställer till andra är det bara att maila på bengt_ask@hotmail.com
Kom ihåg att mineraler ska förnyas ofta,gärna dagligen, eftersom de förstörs av fukt och solljus.
Nu. Vid den här tiden. Har jag alltid skiljt åt duvorna,hanar för sig och honor för sig. Så har jag gjort sedan 70-talet, när jag började få kontakt med europeiska toppslag. De berättade dör mig om vikten med separerade kön, för att markera för duvan att en ny period med lungn i slaget var kommen, då kunde duvan bara ägna sig åt att äta det den behövde för att få nya fjädrar och må bra,slippa jäktet med drivande och äggläggning .senare har jag fått tipset om att ,före den stora fällningeb,efter säsongen, ge duvorna en gulknopps kur,för att fällningen ska bli optimal.
För mig ,har skiljandet även en annan betydelse, jag kan passa på att känna på alla duvor,om de har några defekter och eventuellt har behov av att kontrolleras, vad gäller fysiken. Allt det här kan en mentor ,hjälpa till med. Jag har min möjlighet med att fråga på diverse FORUM.
Vi har ett sådant i Sverige också, bara fråga,de som inte vågar fråga är förlorarna
Jag har nu skilt mina duvor, brukar göra det vid den här tiden. Efter den kuren mot gulknopp som jag gör om en vecka,kommer mina duvor inte få någon medicin,förrän vid parnings tid,då får de en gulknopps kur till.
Varför är jag så noga med att kurera mot gulknopp?
Därför att den är den stora orsaken till att övriga sjukdommar kan få fäste i skaget, som sedan kan slå ut alla duvor,ett exempel är ungdjurssjukan som har sin grund i gullknoppen som öppnar upp för Colibakterien som slår ut tarmen, har man sedan ett dåligt förvarat foder som har mögelsporer på sig eller man har ett dåligt ventilerat slag med mögelsporer, har man problem med ungdjurssjukan,som även drabbar äldre duvor
Det är nu början av november och duvorna ska ha fällt sin sista penna eller göra det under de närmsta veckorna. Efter denna långa och lite tråkiga period som fällningen är, börjar nu förberedelserna inför vintern.
När duvan har fällt sin sista penna och den är utväxt ca den 1,a december, brukar jag gå över till ett "lättare" foder ,med mindre protein. Börja med att blanda i 50 % diet i den blandningen du kört under fällningen ,för att sedan succesivt gå över till 100% diet. Jag ör själv inte främmad för att sedan under en lång period under vintern bara ge korn,vilket ger bra efekt med en bra dunfällning till resultat.
Dunfällning ser ofta de äldre duvgubbarna som ett formtecken på våren, men... en sund duva har dunfällning året om .
18 nov. Jag har tittat över mina duvor och jag är nöjd med hur fällningen har gått. Några har lite på sista pennan att växa ut,det som är viktigt,är att få en överblick över hur duvorna mår,är någon hängig och ser lite svag ut,tar jag den från de andra,kollar först över den, så att det inte är något yttre fel,skador eller liknande.
Sätter jag den i en bur,kan jag snart se ,om avföringen ser ok ut. Är den inte ok ,skall du fråga någon erfaren om vad du ska göra. Dålig avföring kan vara tecken på många saker,det finns ingen medicin som tar allt.
Sedan kollar jag i halsen ,för att se om det är någon infektion där,slem,gulknopp o.s.v.
En duva skall vara kritvit(eller ännu vitare) på näbben ,är den inte det kan det vara något med andningsorganen,men om den är lite skitig och har dålig avföring,dessutom är det en blandinfektion,kanske en rest av ungdjurs sjukan. Har du haft problem med det och medicinerat otillräckligt ,är det bara en sak som gäller,vilket är den oftast enkladte sättet att få hela slaget i ordning. Nacka !! Tråkigt ,men du vinner på att vara resolut i längden. EN SJUK ELLER OSUND DUVA FÅR INTE VISTAS I SLAGET
Det som jag lärde som ny,var att titta,kolla,lägga märke till. Därigenom fötstå , varför saker händer i duvslaget.
Jag satt i duvslaget varja dag jag kom från skolan,i timmar,efter en kort tid var alla duvorna lugna,satt på mig åt från händerna,efter en tid kunde dom äta majs ur min mun. Lugn och förtroende är viktigt i ett duvslag.
För att förstå,måste jag besöka andra duvslag,se på deras duvor och jämföra med mina egna.
När jag har skaffat duvor,måste jag tävla dem,för att få koll på kvaliteten på dem.
Hur mycket jag än lär mig om duvor,kan jag inte till m100 % sägabatt det här blir en bra!. Bästa sättet att få klarhet är att tävla.
Bra avels matrial får du från människor som är ärliga i sitt uppsåt. Lär känna duvorna och duvgubben innan du köper en duva
När sedan de första avelsduvorna är i ditt slag,måste du ha koll på hälsan. Är mina duvor friska?
Om jag skall få duvor friska måste duvslaget vara sådant att det håller duvor sunda.
Ljus,luft och torrhet,är grundstenarna,där jag tycker att ventilationen i slaget är viktigast.
Det jag lärde mig för många år sedan,gäller även i dag .
Inga öppningar till ventilation vid golvet.in och utluft sker ovanför duvorna. Enklast är att ha nät som innertak och hål i båda gavlarna så att luftdrag sker ovanför duvorna. På så enkelt vis kan man få en bra ventilation,man kan förstöra en bra ventilation genom att ta hål för inkommande kuft på ett lågt ställe i slaget,då kan man få drag på duvorna ,som då blir sjuka.
Sjukdommar kommer nästan alltid ur det egna slaget.
Andra riskfaktorer är att släppa in tillflygare i slaget. Ha gärna en voliere avskilt för tillflygare. Samma gäller dina egna sent hemkommande.ta bort dem till en annan avdelning för att ha koll på deras hälsa
Hur gör man för att få sunda duvor.? Ha alltid färre duvor än vad du tycker är lagom i ett slag och skaffa en bra ventilation,då behöver du inga mediciner,mediciner gör inte duvorna sunda, mediciner är till för att göra sjuka duvor friska.
När du har ett litet antal duvor,blir allt bättre. Med rätf ventilation kommer dina duvor ,fälla mycket dun,som dom inte längre behöver,eftersom duvorna får tillräckligt med syre till blodomloppet och ämnesomsättningen höjs,då blir hela duvan varm och som resultat av det fälls allt onödigt dun och bröst muskulaturen blir härligt rosa röd.
För att skapa sundhet måste man också se till att hjälpa duvorna ,så de slipper vissa vanliga sjukdommar, viktigt för duvan ,året runt,är att de har rätt surhetsgrad i tarmen,för att sänka den,använde jag förr,äppelcider vinäger,men idag använder jag något som heter PH-control som är lite säkrare. Används det regelbundet minskar risken för Coli och Salmonella.
Själv använder jag inga mediciner,mer än mot TRICOMONASIS, då använder jag TKK från Schröder Tollisan,men väldigt få gånger. Har jag sett till att duvorna fått hjälp med PHvärdet har jag minskat risken för gulknopp också.
Överdrivet användande av mediciner och även vitaminer är av ondo.
Nästa inlägg,blir om fällningen
I övrigt ser jag fram emot hjälp att hjälpa nybörjare
Kom med kommentarer med hjälp och frågor
Idag den 10 augusti
Börjar det närma sig slutet på säsongen.
Det har varit mycket problem med bl.a. ungdjurssjukan hos många medlemmar.
Visst kan man ha oturen att bli smittan kommer via kabinen eller tillflygare,men mitt eget ansvar är att ha mina duvor sunda,vilket ät första steget mot framgång och att ha glädje med duvorna.
Min väg har varit att
1. Sortera bort alla som visat tveksamheter med hälsan
2. Att hålla ett litet antal.
3. Att se till att slaget kan hålla duvor friska
4. Att vara återhållsam med kemikalier
Punkt 1. Kan vara svårt för en nybörjare,men är ganska enkelt om man börjar som jag,att studera duvorna och deras beteende, snart ser man avvikelserna, smutsiga näbbar,lös avföring m.m.
Punkt 2. Är nästan en förlängning av punkt1,för.. med ett litet antal ser man allt som händer med varje duva och det blir lättare att hitta de som inte är sunda/friska.
Punkt 3. Slaget ska hålla duvorna friska.?. Ja det är den stora skillnaden mellan
ett dåligt och ett bra slag,faktiskt vågar jag påstå att det är skillnaden mellan ett bra slag och ett super slag. Och allt kommer från den "riktiga ventilationen"
Som jag så många gånger har skrivit skall in och ut luftningen skebovan duvornas huvud. Enklast är att byta ut det täta innertaket
mot ett nät tak och om man man har möjlighet att få in och ut luft på gavlarna. Svårare är det med ett platt tak, men även där går det att ordna.
Punkt4. Med kemikalier menar jag allt som inte är naturligt. Den som vill kan hitta alla vitaminer som behövs i trädgården,men jag som är slö har använt färdiga vitamin blandningar som finns i handeln.
Med rätt ventilation får man ett torrt slag där bakterier,mask och coccsidier inte kan leva. Solen är också en kraft att utnyttja som decinfektion. Jag tar ut mina foderkar i Solen för att torka ut dem in i varje hörn. Vattenkaren behöver inte heller decinfektions medel, skaffa 2 vatten kar till varje slag avdelning., lått ett torka ut helt,bara att vända dem upp och ner,så är de sedan efter någon timme helt fria från möjliga bakterier eller andra microber, är det sol ute går det ännu enklare att naturligt decinficera vattenkaten.
Vitaminer i flytande form har ofta en alltför stor dosering därför ger jag oftast bara hälften än det som står på flaskan.
Mediciner har jag inte behövt använda på väldigt många år.
Däremot ger jag mina duvor en rejäl kur mot Gulknopp(thricomonasis) efter sista tävlingen,för att få bort eventuella infektionerninnan fällninge.
Fällningen som jag skriver om i morgon
FÄLLNINGEN
Alla,vet att duvor som avlar behöver bra foder,grit och mineraler.
Det som kanske förbisets är att när duvsn fäller behöver den allt det där ännu mer
Tänk dig att en duva byter alla fjädrar den har en gång om året ,ny fjäder ska få kraft att växa ut.
Därför är fällningen så viktig. Det är en tråkig tid med fula halvnakna duvor .
Under fällningen skall duvorna ha allt tänkbart i grit skålen,som för övrigt behöver förnyas nästan dagligen,i gritskålen har jag en blandning av flera grit sorter ,olika mineral pulver ochäven det som finns i handeln,olika gritmixer
Tänk på att mineraler är färskvara som behöver förvaras torrt och bytas varje dag
En bra fällning kräver en god hälso status. Eftersom vi,i sverige,inte har någon brevduve veterinär,måste vi ibland" gå på känn".
Jag ger ALLA mina duvor en kur mot "gul knopp" efter säsongen,skulle andra sjukdommar finnas, ger jag medicin mot det också om det gpr innan fällningen.
Efter säsongen brukar tävlingsduvorna få en vecka i lungn och ro ,med sin partner ,många låter även paren föda upp en unge.
Jag skiljer alltid mina duvor åt ,i slutet av augusti,hanar i ett slag , honor i ett slag. Gärna friflyg om hök situationen tillåter
Jag är inget föredöme när det gäller den dagliga skötseln, BADET som duvirna behöver få regelbundet inom fällnings perioden,sköter jag inte.
De gångerna jag badar duvorna är det viktigt att tömma badkaret eftersom det i gamalt vatten i ,takrännor eller i badvatten som får stå,bildas tricomonader.
I badvattnet tillsätter jag ett pulver,ett bad salt eller en matsked salt.
Förutom mineralerna ,måste duvona fåndet bästa fodret man kan hitta, det finns speciella Fällningsfoder,men det går även med ett bra standardfoder,till ett sådant tillsätter jag diverse oljerika fröer,skalade solrosfrön till exempel, men också raps,men inte till för stor del,kanske 3 % även färskt,TORRT vete kan vara bra.
Vitaminer behövs under föllningen,hellre lite men ofta.
För övrigt behöver en nybörjare och även äldre en MENTOR att prata med,därför bör du som nybörjare skaffa en sådan,vilket borde ingå i medlemsavgiften,det sista är rlktat till oss äldre som bör arbetanför en sådan förändring
Jag har glömt att nämna att en tillsats av olja på fodret är bra under fällningsperioden. Lite olja på fodret,så att fodret blir täckt av en hinna,knappt kännbar,jag brukar använda LINFRÖOLJA som går att hitta i vilken matvarubutik som helst. Naturligtvis kan man använda andra oljor också,men linfröoljan är väldigt bra,så bra att foderproducenterna använder den också men under andra namn....
På oljan kan man också strö öljäst som är full av bra vitaminer,samt mineralpulver.
Olja och fetafröer är viktiga även under andra perioder för duvor
Men allt vad gäller tillsatser till duvorna är meningslöst om inte duvorna är friska
En tillsats av eget märke är det som jag gav duvorna förr som utrensning,när jag inte var nöjd med deras form var min egen HÄXBLANDNING
Tag 3 gula lökar
1 medelstoe purjolök
1 hel vitlök
1 ingefära knöl
MIXA allt i en köksmixer
Till denna häxbrygd tillsäter jag en dl. Äppelcider vinäger,kör runt allt rn gång till i mixern,av detta tar jag sedan ett par teskrdar per liter dricksvatten
Vill du hellre ge på maten ,byter du ut vinägern mot olja
Efter säsongen
Om du som är ny ,ändå har tävlat,är säsongen i alla fall strax slut.
Då brukar jag låta duvorna ha lite ledigt,med friflyg och att de får ha en kull ägg och ibland får de föda upp en unge. Allt detta för att skapa en känsla för slaget och boxen,inte bara en känsla, KÄRLEK till slaget, som ger extra anledning att ta sig hem. Ju mer kärlek,ju mer önskan att ta sig hem.
När de har fått sin period av lugn och återhämtning brukar jag skilja duvorna åt,honor för sig och hanar för sig. I början av september brukar det vara.
Den här perioden är egentligen en av de viktigaste i brevduvelivet.
Här är början till en möjlig bra fällning,under den här lugna perioden,kan jag kolla duvornas hälsa och ,som jag gör,ge en kur mot gulknopp,för att säkerställa att mina duvor slipper gulknopp under den svåraste perioden för en duva,fällningen.
Anledningen till varför jag alltid tycker att gulknoppen måste behandlas är,att gulknopp är den största boven för att även andra sjukdommar utvecklas. T.ex. är Ungdjurssjukan till stor del resultat av gulknopp(thricomonasis).
Efter fällningen, kommer en säsong (vintersäsongen) som är rätt trevlig med duvor som återigen har en vacker fjäderdräkt. Har dina duvor fått vara friska under fällningen,ska de,om de är födda senast i juni,ha fällt den sista (10.e)pennan vid månadsskiftet november -december. De som inte bedriver vinteravel ,kan nu ge duvorna en "utrensnings kur", genom att ge duvorna en vinterblandning med lite protein,jag har ibland gett mina ,enbart korn i en månad och vatten med min Häxbrygd, ofta får det till resultat att dunfällningen ökar och duvorna strålar av form. Efter den månaden återgår jag succesivt till standard foder.
Häxbrygden har främst verkan på andningsorganen,men hjälper också till att hålla vissa tarmbakterier borta. Därför kan den ges året om.
Under tiden utrensnings kuren ges,bör man vara extra noga med att kontrollera hur duvorna reagerar. Kanske är det så att vissa går ner i kondition,mer än vad de andra glr,då måste man ställa sif trågan om en sådan duva ska få vara kvar,eller tas bort .
Det är alltid lätt att ge duvor en ursäkt för att få vara kvar,faktum är att vi genom att ursäkta en duva för dålig hälsa eller resultat,"gräver vi vår egen grav"
Detta använder jag;
Mediciner; T+K+K FRÅN SCHRÖDER TOOLISAN.
Ett bra medel mot Gul Knopp(Tricomonasis)
Gulknopp är en sjukdom som finns i större eller mindre grad i ALLA slag. Sedan flera år behandlar vi våra duvor med Gulknopps medel, ofta blir de felanvända och resistenser har blivit vanliga för att vi använder de ,med mindra veekdamma ämnen. TKK HAR Förutom ronidasol mot den "vanliga" gulknoppen också metronidazole som bekämpar "gulknopp i tarmen" som heter Hexamitis.
Jag använder TKK varje år efter säsongen-innan fällningen,för att säkerställa att duvorna är fria från gulknopp tills fällningen börjar .
Jag använder även vanligt "bondförnuft , har aldrig gamalt vatten stående i badkaren, hängrennor och liknande .Har skaffatbfler vattenkar så attbjagballtid harvett sustorrt vattenkar klart att använde till dricksvattnet. Finns inga efektivare decinfektionsmedel än det.
Ger även TKK innan avelssäsongen,men minst 5 dagarvinnan parningen skall kuren vara avslutad.
Schröder Tollisan har alla medel,även mot salmonella ,coli,coccidios och mask Även mot luftrörsinfektioner.
För att slippa använda så mycket mediciner(skadligt i längden för duvorna och min plånbok) ger jag sedan många år, regelbundet PH sänkande medel i vattnet. Har under många år gett äppelcider vinäger men sedan en tid ger jag något som heter PHcontrol som jag köper från Schröder Tollisan. Dessutom ger jag ett medel som är gjort från naturen,OREGANO, Finns också hos Sch-Toiiisan där set heter Dosto Ropa 12% . Det Ph sänkande och Oreganon gör att jag aldrig har problem med tarmsjukdommar, men jag måsre påpeka det som är främst förebyggande är den goda ventilationen som ger ett tort slag. Med det torra slaget och dessa hjälpmedel,har jag friska duvor utan att spendera en massa pengar i onödan. Mitt konto för att hålla mitt lilla antal friskt är på ca 3-400 kr om året
Däremot är mitt MINERALKONTO betydligt större.
Mineralerna har på senare år fått en större del i de framgångsrika slagens förklaring till varför det gått så bra.
Eftersom mineralerna har betydelse för duvans utveckling i alla stadier av livet,måste mineralförsörjningen vara komplett. I dag finns alla möjligheter att skaffa sig bra mineraler.
Förr ,när vi på -60talet bara hade grit att ge duvorna ,blev det en revolution med det nya mineralpulvret som oom på -70 talet. För att då få mer mineraler gav jag duvorna grus ipå ett fat med en bit slicksten som man gav kor. Senare dök det upp mycket produkter via hästsporten. Bl.a hade jag vänner som gav sina hästar alger som har en nästan helt komplett mineral bild. Narurligtvis prövade jag det med gott redultat på -80talet. Men idag ärndet enklare att få tag i nra mineraler.
Men... trots att jag har 5 -6 olika mineral mixer blandade behöver duvorna året om, även flytande mineraler som t.ex. C-phos som finns i de flesta välsorterade foderhandlares program. Själv ska jag beställa det jag behöver gram till parningen ,nu. Vill någon att jag beställer till andra är det bara att maila på bengt_ask@hotmail.com
Kom ihåg att mineraler ska förnyas ofta,gärna dagligen, eftersom de förstörs av fukt och solljus.
Nu. Vid den här tiden. Har jag alltid skiljt åt duvorna,hanar för sig och honor för sig. Så har jag gjort sedan 70-talet, när jag började få kontakt med europeiska toppslag. De berättade dör mig om vikten med separerade kön, för att markera för duvan att en ny period med lungn i slaget var kommen, då kunde duvan bara ägna sig åt att äta det den behövde för att få nya fjädrar och må bra,slippa jäktet med drivande och äggläggning .senare har jag fått tipset om att ,före den stora fällningeb,efter säsongen, ge duvorna en gulknopps kur,för att fällningen ska bli optimal.
För mig ,har skiljandet även en annan betydelse, jag kan passa på att känna på alla duvor,om de har några defekter och eventuellt har behov av att kontrolleras, vad gäller fysiken. Allt det här kan en mentor ,hjälpa till med. Jag har min möjlighet med att fråga på diverse FORUM.
Vi har ett sådant i Sverige också, bara fråga,de som inte vågar fråga är förlorarna
Jag har nu skilt mina duvor, brukar göra det vid den här tiden. Efter den kuren mot gulknopp som jag gör om en vecka,kommer mina duvor inte få någon medicin,förrän vid parnings tid,då får de en gulknopps kur till.
Varför är jag så noga med att kurera mot gulknopp?
Därför att den är den stora orsaken till att övriga sjukdommar kan få fäste i skaget, som sedan kan slå ut alla duvor,ett exempel är ungdjurssjukan som har sin grund i gullknoppen som öppnar upp för Colibakterien som slår ut tarmen, har man sedan ett dåligt förvarat foder som har mögelsporer på sig eller man har ett dåligt ventilerat slag med mögelsporer, har man problem med ungdjurssjukan,som även drabbar äldre duvor
Det är nu början av november och duvorna ska ha fällt sin sista penna eller göra det under de närmsta veckorna. Efter denna långa och lite tråkiga period som fällningen är, börjar nu förberedelserna inför vintern.
När duvan har fällt sin sista penna och den är utväxt ca den 1,a december, brukar jag gå över till ett "lättare" foder ,med mindre protein. Börja med att blanda i 50 % diet i den blandningen du kört under fällningen ,för att sedan succesivt gå över till 100% diet. Jag ör själv inte främmad för att sedan under en lång period under vintern bara ge korn,vilket ger bra efekt med en bra dunfällning till resultat.
Dunfällning ser ofta de äldre duvgubbarna som ett formtecken på våren, men... en sund duva har dunfällning året om .
18 nov. Jag har tittat över mina duvor och jag är nöjd med hur fällningen har gått. Några har lite på sista pennan att växa ut,det som är viktigt,är att få en överblick över hur duvorna mår,är någon hängig och ser lite svag ut,tar jag den från de andra,kollar först över den, så att det inte är något yttre fel,skador eller liknande.
Sätter jag den i en bur,kan jag snart se ,om avföringen ser ok ut. Är den inte ok ,skall du fråga någon erfaren om vad du ska göra. Dålig avföring kan vara tecken på många saker,det finns ingen medicin som tar allt.
Sedan kollar jag i halsen ,för att se om det är någon infektion där,slem,gulknopp o.s.v.
En duva skall vara kritvit(eller ännu vitare) på näbben ,är den inte det kan det vara något med andningsorganen,men om den är lite skitig och har dålig avföring,dessutom är det en blandinfektion,kanske en rest av ungdjurs sjukan. Har du haft problem med det och medicinerat otillräckligt ,är det bara en sak som gäller,vilket är den oftast enkladte sättet att få hela slaget i ordning. Nacka !! Tråkigt ,men du vinner på att vara resolut i längden. EN SJUK ELLER OSUND DUVA FÅR INTE VISTAS I SLAGET
Kommentarer
Sluta med brevduvesport en!
Här är det ingen som tänker på djur!
vISST ÄR DET VIKTIGT ATT HJÄLPA NYBÖRJARE MEN JAG TYCKER DET ÄR SVÅRT ATT "OMVÄNDA" MÅNGA AV VÅRA GAMLA OCKSÅ!
"det är svårt att lära gamla hundar sitta"
mEN VI KAN GÖRA ETT FÖRSÖK GENOM ATT HITTA EN ARTIKEL SKRIVEN AV VETERINÄREN bURKARD sYDHOFF.
dET HANDLAR OM ATT HUR MAN TAR HAND OM UNGAR OCH AVELSDUVOR OCH DET ÄR JÄTTE VIKTIGT ATT AVELSDJUREN MÅSTE KLARA SIG UTAN MEDICINER OCH VARA I TOPPFORM INNAN PARNINGEN OCH UNDER AVELSPERIODEN.
dU LÄSER SÅ MYCKET TYSKA ARTIKLAR! hJÄLP OSS ATT HITTA DEN OCH ÖVERSÄTT OCH SÄTT UPP PÅ DIN BLOGG!
mED VÄNLIG HÄLSNING!
eN GAMMAL SOM LÄRDE SIG SITTA
1st Quievrain 1013p
1st Quievrain 914p
1st Quievrain 808p
2nd Quievrain 1101p
2nd Quievrain 1024p
3rd Quievrain 818p
Här kan du läsa mer om det.
http://www.pipa.be/en/newsandarticles/reports/1st-ace-pigeon-sprint-kbdb-2010-youngsters-magician-haest-jozef-wortel-be
Hur mycket mat behöver en brevduva varje dag?
MEN,det beror på kvaliteten, på fodret. Sämre kvalitet; mer foder
Absolut största påverkan har Syret, ju bättre slag, med bästa tänkbara syre tillförsel, sjunker åtgången kraftigt och formen stiger trots mindre foder åtgång
Tack för frågan
BENGT
kanske en skvätt vinäger i ljummet badvatten
Hur vet man om en duva är frisk när man ska köpa en?/tack för svar! /mvh
Själv köper jag aldrig från någon jag inte har bra kontakt med och Vet att han är ärlig. Köper inte heller från t.ex. Kassel mässan utan att ha haft bra kontakt med säljaren.
Om man är erfaren kan man se om duvan är hyfsat frisk. Men om den nyligen fått en virus infektion kan ingen se om den är sjuk ,men det kan bli tydligt efter ett par där.
En ärlig säljare talar om, om han har haft sjuka i slaget
Ta gärna med en erfaren duvgubbe(som du litar på) om du själv är nybörjare